ERGENLİK DÖNEMİ BEDENSEL GELİŞİM

İnsan yaşamı boyunca sürekli bir gelişim ve değişim içerisindedir.Ergenlik dönemi, belki de bu gelişim sürecinin en önemli evresini oluşturur.Çocukluktan erişkinliğe geçiş olan ergenlik dönemi,bireyde gözlenebilen sürekli ve hızlı bir gelişimi kapsamaktadır.

Ergenlik; biyolojik, fizyolojik zihinsel ve toplumsal bakımlardan hızlı bir gelişim sürecini içermektedir.Ergenlik döneminde fiziksel gelişim,bütün gelişim dönemlerinin önünde  ve çok hızlı bir biçimde kendini gösterir.

Ergenlik dönemindeki Kızlarda;

Boy uzar, kilo artar,göğüsler belirginleşir,ağırlıklı olarak kasık bölgesinde ve koltuk altında olmak üzere bedende tüylenmeler başlar.Beden hatları yeniden biçim kazanır.Saç ve derideki yağlanma artabilir.Bunun sonucu olarak sivilce ve siyah noktalar oluşabilir.Üreme organları gelişir ve adet görmeye başlar.

Ergenlik dönemindeki Erkeklerde;

Boy uzar kilo artar,kas gücü gelişir.Ses önce çatallanır, sonra kalınlaşır, sakallar ve bıyıklar çıkmaya başlar. Kasık, koltuk altı ve göğüste tüylenme başlar.Üreme organları gelişir.Saç ve derilerde yağlanma artabilir.Sivilce ve Siyah nokta oluşabilir.

Bedensel değişikliklerin en önemli özelliklerinden biri,bu değişikliklerin başlangıç-bitiş yaşının kişiden kişiye farklılık göstermesidir.Belki de ortak olan tek nokta  “ Ben normal miyim “ sorusu bu dönemdeki herkesin sorduğudur.

ERGENLİKTE KİŞİSEL BAKIM

Bedenin hızlı gelişimiyle beraber ,metabolizma hızındaki değişimler nedeniyle oluşabilecek kötü kokuları engellemek için haftada en az iki kez banyo yapılmalı ve uygun deodorant kullanmalıdır.

Ağız ve diş sağlığını korumak için dişler günde iki kez,yemeklerden sonra 3 dk. Kuralına uygun biçimde fırçalanmalı ya da diş ipi kullanılmalıdır.Bunun yanında yılda  iki kez diş hekimine giderek muayane olmak,diş sağlığının bozulması nedeniyle sonradan yaşanabilecek sıkıntıları önlemede yeterli olacaktır.

Ergenlikte sivilce: (AKNE)  Her on kişiden sekizinin yaşamının bir döneminde karşı karşıya kaldığı akne,yağ bezelerinin aşırı yağ salgılamasıyla  ve kıl köklerine giren çeşitli bakterilerin etkisiyle ortaya çıkan bir tür enfeksiyondur.

Akne tedavisinde ne yapılmalıdır?

Aknenin ortaya  çıkmasını engelleyen ilk ve en etkili yöntem ; iyi bir deri temizliğidir.Yağlı derinin üzerinden yağlı tabakanın ve bakterilerin uzaklaştırılması anlamına gelen temizlik sırasında deri ile aynı asidik özelliğine sahip ürünler kullanılırsa daha az tahrişe yol açar.Bu amaçla kullanılabilecek birçok temizlik ürünü bulunmaktadır.Temizlik önlemleri dışındaki akne tedavi yöntemleri için ise doktora başvurulmalıdır. Aknenizin şiddeti ve yerleşim ve yerleşim yerine göre tedavi seçenekleri değişecektir. Akne tedavisinin amacı,derinin görünümü düzeltmek ve izlerin kalmasını önlemektir.

Saç Bakımı :

Ergenliğin başlamasıyla deride yağ salgısı artar ve saçlarda yağlanma ve kepeklenme görülebilir.En uygun saç yıkama sıklığı bu dönemden itibaren haftada 2-3 kezdir.Saç tipine uygun şampuanların yeterli olmadığı durumlarda kepeklenme için üretilmiş şampuanlar kullanmak yararlı olacaktır.

Koltuk  Altı ve Kasık Bölgesi Temizliği:

Ergenlikle birlikte hormonların etkisiyle koltuk altı ve kasık bölgesi tüylenmeye başlar. Tüyler bu bölgedeki ter ve yağ bezlerinin, üreme organlarının salgıladığı kokuların çevreye yayılmasına, temizlenmediğinde de enfeksiyonlara sebep olabilir. Bu nedenle uzadıklarında uygun yöntemler kullanılarak giderilmelidir. Bunları kullanırken dikkatli olunmalı ve kullanımı önceden çok iyi öğrenilmelidir.

Kasık bölgesinin derisi sık sık temizlenerek kurulanmalıdır. Deri asitliğine uygun temizlik maddeleri ile köpürtülerek yıkanan bölge, durulanıp iyice kurulanmalıdır. Hoş olmayan koku ve salgıların giderilmesinin yanında, bu uygulama enfeksiyon gelişme tehlikesini de azaltacaktır. Adet dönemlerinde duş almak yararlı olacaktır.